maanantai 12. joulukuuta 2011

Joulufudge

Ruotsissa ollessani sain maistaa kaverini Saran tekemiä kola-herkkuja. Hän kertoi minulle ystävällisesti reseptin ja miten ne tehtiin mutta kun en kirjoittanut ohjeita muistiin en kotiin päästessäni muistanut enää muuta kuin, että niihin tarvittiin paljon kermaa ja sokeria. Löysin kuitenkin reseptivarastosta glögifudge-resepti. Selaillessani ohjetta ja katsellessani kaappeihin totesin, että kaakao puuttui, ei ollut vaaleata vaan tummaa siirappia, ei ollut viiniglögiä vaan mehuversiota jne... Päätin kuitenkin rohkeasti lähteä kokeilemaan koska sokeria ja kermaa minulla oli ja se vaikutti olevan fudgen ydin. Koska minulla kuitenkin loppuen lopuksi oli aivan erilaiset ainekset kuin alkuperäisohjeessa päätin antaa omille nameille nimen joulufudge. Ainoa pikkumutka ohjeessa on se, että tarvitset paistomittarin joka näyttää tarkalleen kun seos on 125 asteista (ohjeen mukaan saat "parhaimman tuloksen" jos käytät paistomittaria joten oletan, että ilmankin tämän voi tehdä mutta sitten mennään ihan vaan mutulla!)



Noin 30 pientä fudgepalaa:

Pilko 60 g tummaa suklaata pieniksi paloiksi. Laita kattilaan 1,5 dl kermaa, 0,5 dl tummaa siirappia, 1,5 dl sokeria ja 25 g voita. Lämmitä kiehuvaksi ja anna kiehua kunnes seos on 125 asteista (tämä kohta jännitti koska seos todella kiehui hulluna ja annoin sen vain kiehua sekoittamatta). Kun seos on 125 asteista (tai tummanruskeaa) ota kattila pois liedeltä ja kaada sekaan 2 rkl mehuglögiä, 1 rkl brandyä ja ripaus kanelia. Lisää suklaapalat ja sekoita tarkasti tasaiseksi massaksi (seos vaikuttaa suht juoksevaa tässä vaiheessa). Kaada leipävuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla. Anna jäähtyä ja jähmettyä kokonaan huoneenlämmössä ja leikkaa sitten sopivan kokoisia paloja. Säilytä jääkaapissa.

p.s. jos haluat kokeilla alkuperäisohjeen mausteita, lisää kerman joukkoon 3/4 rkl kaakota ja käytä mehuglögin ja brandyn sijaan 2 rkl viiniglögiä. Voit myös kokeilla vaihtaa tumman siirapin vaaleaan siirappiin.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti