perjantai 28. lokakuuta 2011

Resepti, ohjeista minua!

Vaikka rakastankin reseptien lukemista ja selailua niitä tulee harvoin seurattua tarkasti alusta loppuun. Jopa leipoessa, jossa se olisi erityisen tärkeää, se helposti unohtuu... No, ruoanlaittohan on luovaa puhaa, joten sallittakoon oma soveltaminen maun mukaan. Eilen minua kuitenkin kiehtoi juuri se reseptin tarkka seuraaminen. Mitenköhän se onnistuisi jos yrittäisi kerran kunnolla?

Näin vähän aikaa sitten Glorian Ruoka ja Viini-lehdessä hyvältä kuulostavan reseptin. Palsternakkamuusia, sinappista kaalipaistosta ja kahta erilaista lihapullaa. Eilinen projekti olikin siten respetin tarkka seuraaminen.

Spoiler alert! Voin heti kertoa, että en aivan täysin onnistunut seuraamaan reseptiä vaikka kovasti yritin. Seurasinhan kuitenkin reseptiä tarkemmin kuin koskaan ennen. Äidiltä muuten opin jo kauan sitten kultaisen säännön - jos tekee ruokaa ohjeen mukaan, se on luettava vähintään pari kertaa läpi ennen kuin alkaa oikeasti tekemään ruokaa - kesken ruoanlaiton kun harvoin ehtii istahtaa alas ja lukea reseptiä tarkasti. Kiitos äiti, toimii aina!

Neljälle syöjälle:

Palsternakkamuusi: Kuori ja kuutioi 3 isoa perunaa ja 3 isohkoa palsternakkaa. Laita juureskuutiot ja 2 murskattua valkosipulinkynttä kattilaan. Lisää 40 g voita, ripaus suolaa, mustapippuria ja 6 dl maitoa. Anna porista miedolla lämmöllä (varo ettei maito pala pohjaan, been there done that...) noin 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Ota pois noin 1 dl maitolientä ja kaada loput tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Soseuta parilla pyöräytyksellä. Jos haluat ohentaa muusia, käytä maitolientä, jonka otit talteen.

Lihapullat (tehdään siis kahta erilaista pullaa, lihapullia ja makkarapullia):
Sekoita kulhossa 700 g jauhelihaa, 150 g ranskankermaa, reilu nippu tuoretta timjamia ja suolaa. Pyöritä taikinasta pullia.

Makkarapullia varten jauha ensin 2 rkl rosépippuria morttelissa. Ota sitten noin 200 g bratwurstia (raakamakkaraa) ja leikkaa niistä päät pois. Purista sitten kuoresta pieniä nokareita raakamakkaraa.

Kuumenna pari ruokalusikallista voita ja öljyä paistinpannussa. Ruskista ensin isot lihapullat kauttaaltaan. Vähennä lämpötilaa ja lisää makkarapullat. Paista (reseptin mukaan noin 5 min.) kunnes kaikki pullat ovat kypsiä.

Tässä vaiheessa resepti sanoo, että ota pienet pullat pois pannulta ja pyörittele rosépippurissa. Niistä tulee silloin kauniin punaisia. Kun itse olin tässä kohdassa minulla (ja vierailla) oli jo niin kova nälkä, etten vain viitsinyt tehdä tätä, ja maustoin kaikki lihapullat pannussa rosépippurilla. Ulkonäkö mahdollisesti kärsi, mutta maku kuitenkaan ei.

Kaalipaistos: Leikkaa rasiallisesta ruusukaalia kannat pois. Ota irti mahdollisimman monta erillistä lehteä kulhoon ja ota nuputkin (jotka jäävät jäljelle) talteen samaan kulhoon. Tässä vaiheessa joudun taas sanomaan, että tein eri lailla kuin resepti ohjeisti... Reseptin mukaan pitäisi vielä pilkkoa kiinankaalia sekaan mutta jätin sen kokonaan pois. Semisti seuratessa reseptiä tein näin: lämmitin paistinpannussa 1,5 dl vettä. Kun se oli melkein kiehuvaa lisäsin ruusukaalit ja annoin niiden kypsyä hetken. Lisäsin sitten 2 rkl kasvisfondia, 2 rkl dijonsinappia, 1 rkl omenaviinietikkaa, suolaa ja pippuria. Sekoitin, ja annoin paistua varmaan vielä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen (kunnes vesi oli suurin piirtein haihtunut). Kaalipaistos sai erityisen hyvät kiitokset vierailta vaikka en seurannut reseptiä orjallisesti. Onnistuu näköjään näinkin.

Tuplapullat á la Jatta
Tuplapullat á la Gloria




No onhan Glorian Viini ja Ruoka aikamoinen ammattilainen laittaessaan ruokaa lautaselle ja ottaessaan siitä kuvan. Mutta ei minunkaan annos ihan ruma ollut (siitä vain puuttui nuo punaiset makkarapallukat). Mutta tärkeintä - maku oli hyvä! Olin ihan otettu tästä kokonaisuudesta ja makuyhdistelmästä, eli on noilla ruokalehtien reseptien loihtijoilla hyviä ideoita, jotka tulevat esille esim. jos jaksaa seurata reseptin ohjetta. Olin niin otettu, että varmaan teen tätä uudestaan joillekin vieraille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti